Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 maja 2015

Pierniki lukrowane wiosenne


Przepis na pierniki użyłam podstawowy.


1,5 kg mąki
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 gr miodu
1/2 szkl wody
2 dkg amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna
5 jajek

lukier
1 białko
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
barwniki spożywcze

Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.


1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min.

Przygotować lukier
Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru.
W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier.

Pierniki malowałam najpierw białym lukrem całe a potem wykałaczką nakładałam kolorowy lukierm układając wzory i kwiaty. 







4 komentarze:

  1. Śliczne. Tak misternie wypracowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobione;) Jestem pod wrażeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...