Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 maja 2015

Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance.



ciasto
2 szkl mąki
2 zółtka
160 g masła
szczypta soli
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
szczypta proszku do pieczenia

pęczek białych szparagów
bekon w plastrach

na serową piankę
200 g serka sałatkowego typu feta
150 g śmietany 18%
pieprz
pomidor suszony pokrojony w kosteczkę
2 białka
1 całe jajko



Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu.
Przygotować ciasto;
mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min.


W tym czasie serek przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, białka i jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną.
Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem.








1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...