ciasto
2 szkl mąki
2 zółtka
160 g masła
szczypta soli
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
szczypta proszku do pieczenia
pęczek białych szparagów
bekon w plastrach
na serową piankę
200 g serka sałatkowego typu feta
150 g śmietany 18%
pieprz
pomidor suszony pokrojony w kosteczkę
2 białka
1 całe jajko
Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu.
Przygotować ciasto;

W tym czasie serek przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, białka i jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną.
Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem.

Ale smakowitości, chętnie się poczęstuję :-)
OdpowiedzUsuń