Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 czerwca 2015

Gołąbki w młodej kapuście


główka młodej kapusty
1 szkl ryżu
400 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
sól
pieprz
szczypta cynamonu
majeranek
2 pomidory
oliwa

Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić.
Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie.
Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem.
Liście włożyć do wrzątku i gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć.
Odciąć grubsze nerwy liści.
Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki.
Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.





2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...