Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 czerwca 2015

Młode ziemniaki w słoikach

Przygotowałam je na urlop , bardzo dobre rozwiązanie kiedy nie mamy zamiaru stać przy kuchni.



młode ziemniaki
woda
sól
słoiki

Ziemniaki obrać umyć, zalać wodą, osolić i ugotować na półmiękko.
Włożyć szybko do słoików, zalać tą samą wodą , zakręcić i pasteryzować ok 10 min, ponieważ są gorące nie potrzeba dłużej.
Takie ziemniaczki można po odcedzeniu przysmażać na patelni lub odgrzać razem z wodą.

11 komentarzy:

  1. Wow, nigdy jeszcze nie widziałam tak przygotowanych ziemniaków. Interesujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę pierwszy raz coś takiego widzę ...człek całe życie się uczy....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanko, jak długo takie ziemniaczki mogą przebywać w słoiku? Chodzi mi np o wyjazd na tygodnie w teren i czy dadzą rade czy to trzeba szybko zjeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza próba przetrwała miesiąc bez pasteryzowania w lodówce. Na wyjazdy robię pasteryzowane , spokojnie wytrzymają 2 tygodnie i więcej. Zapasów na długie terminy nie robiłam więc nie wiem.

      Usuń
  4. W Danii można je kupić w marketach, stoją miesiącami, Bardzo dobre do sałatki ziemniaczanej, lub do zapiekania pod beszamelem

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przesiąkają wodą zbyt mocno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam ze nie przesiąkną, trzeba tylko z wyczuciem ugotować by nie rozgotować. Robię na wyjazdy takie od lat . Polecam

      Usuń
  6. Pierwszy raz słyszę o tym dziele super super. Ale myślę,że jakby je z tyndalizować to i parę lat posypką. Vanclaw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, zawsze potrzebuję ich tylko że tak powiem na chwilę, ale warto spróbować.

      Usuń
  7. Ja też myślę o tyndalizacji,ale obawiam się,że wówczas mogą się rozgotować.W sumie będą jak gniecione:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. jak sie dobierze odpowiednia odmiane to nie powinny sie rozgotowac
    pasteryzacja nie wystarczy
    moze pomoc zakwaszenie zalewy lub sol
    ale raczej nie polecaja bez sterylizacji

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...