1 polędwiczka słodka ok 300 g
1 serek gruszkowo jabłkowy
świeży majeranek
świeży hyzop
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
oliwa
sos
3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego
2-3 łyżki mleka
1 żółtko
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
ziemniak
olej
gruszka
cebula
1 łyżka masła
łyżka wina
1 łyżka cukru brązowego
Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem, Do otworków nałożyć serek, posypać solą, pieprzem , posiekanymi ziołami i skropić oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić.
Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne.
Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki.
Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min.
Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym.
Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią.
Danie wykonaliśmy wspólnie na Konkursie Almette. Puszysty smak natury
Nie zajęło co prawda pierwszego miejsca ale i tak było pyszne.
1 serek gruszkowo jabłkowy
świeży majeranek
świeży hyzop
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
oliwa
sos
3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego
2-3 łyżki mleka
1 żółtko
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
ziemniak
olej
gruszka
cebula
1 łyżka masła
łyżka wina
1 łyżka cukru brązowego
Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem, Do otworków nałożyć serek, posypać solą, pieprzem , posiekanymi ziołami i skropić oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić.
Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne.
Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki.
Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min.
Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym.
Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią.
Danie wykonaliśmy wspólnie na Konkursie Almette. Puszysty smak natury
Nie zajęło co prawda pierwszego miejsca ale i tak było pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.