Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 sierpnia 2015

Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym


na kotlety;
200 g ugotowanej kaszy bulgur
250 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
pół cebuli
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonych pomidorów
szczypta bazylii
bułka tarta do panierowania

na sos;
200 g mrożonych grzybów (opieńki)
pół małej cebuli
tłuszcz do smażenia
200 ml mleka
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
szczypta estragonu szczypta majeranku
odrobina papryczki suszonej

Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu.

w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

1 komentarz:

  1. Z dodatkiem kaszy pewnie smakuje inaczej. Chętnie bym spróbowała i z takim sosem grzybowym. Pysznie brzmi i kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...