Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 sierpnia 2015

Mielonka drobiowa parzona



4 udka ok 1,6 kg
1 podwójna pierś z kurczaka
1 płaska łyżeczka peklosoli
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka majeranku
4 łyżeczki żelatyny
2-3 ząbki czosnku
150 ml wody

Mięso umyć, z udek zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Wszystko mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i wodę. Dobrze wymieszać (ja użyłam do tego robot) Po wymieszaniu nadziać poliamidową osłonkę i dobrze, ciasno związać niewielkie kiełbaski.
Odłożyć na ok dobę do lodówki.
Po tym czasie zagotować w garnku wodę , włożyć kiełbaski i utrzymując temperaturę 80 st parzyć przez półtorej godziny.
Następnie kiełbaski schłodzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do zastygnięcia.

z tej proporcji wyjdzie ok 1500 g mielonki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...