Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 września 2015

Chleb na zakwasie


1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
2 łyżki siemienia
2-3 garście słonecznika
2-3 garście pestek dyni
2-3 łyżki otrąb pszennych
5 łyżeczek soli
zakwas
5 szklanek wody ciepłej (letniej)

Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas (wstawić do lodówki). Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy foremek, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg.

Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku.



Zakwas na ten chlebek córka dostała od koleżanki. Chlebek jest pyszny i zostanie u nas na długo, dziękujemy :) 





9 komentarzy:

  1. Fajny chlebek,ale ile dałaś zakwasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle samo ile potem odłożyłam .. czyli ok 5 łyżek

      Usuń
  2. Anonimowymaja 16, 2020

    Jak przygotować zakwas??

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już z paru przepisów ale ten chlebek jest bardzo dobry Dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Aż przeczytałam przepis jeszcze raz ... wszystko jest napisane .. hmm

      Usuń
  5. Pisze Pani o odłożeniu 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas, a zakwas składa się z samej mąki żytniej i wody, natomiast w cieście jest sól i ziarna, więc proszę o wyjaśnienie jak Pani to robi.
    Po zatem łyżka łyżce nie równa, czy mogłaby Pani podać w gramach?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...