Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 września 2015

Chleb na zakwasie


1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
2 łyżki siemienia
2-3 garście słonecznika
2-3 garście pestek dyni
2-3 łyżki otrąb pszennych
5 łyżeczek soli
zakwas
5 szklanek wody ciepłej (letniej)

Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas (wstawić do lodówki). Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy foremek, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg.

Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku.



Zakwas na ten chlebek córka dostała od koleżanki. Chlebek jest pyszny i zostanie u nas na długo, dziękujemy :) 





2 komentarze:

  1. Fajny chlebek,ale ile dałaś zakwasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle samo ile potem odłożyłam .. czyli ok 5 łyżek

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...