Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 września 2015

Pierożki z boczniakiem


500 g boczniaka
1 duża cebula
kawałek papryki ok 50-60 g
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta majeranku
4 łyżki bułki tartej
1 jajko

ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć aż odparuje cały płyn.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia.
Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać .
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić.
Zagnieść ciasto.
Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem.
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką.




Opublikowany w



3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...