Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 września 2015

Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty.


piersi z kurczaka (po jednej na osobę)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta mięty 
szczypta bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryczki

300 g marchewki (drobnej)
2 łyżki miodu
2 łyżki nalewki lub wina

na surówkę
biała kapusta
marchewka
cebula
cukier
sól
sok z cytryny 
oliwa

Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw. 
Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko. 
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki.
W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem. 
Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć aż płyn odparuje a marchewka otoczy się glazurą i lekko zarumieni. 

 wersja mniej dietetyczna - smażona


Opublikowany w

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny przepis. Oby więcej takich. Będę wracała po więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity obiad. Chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...