Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 września 2015

Sos z maślaków i placki ziemniaczane


Na sos
500 g ugotowanych maślaków
1 szkl mleka
1 szkl śmietany
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta majeranku
tłuszcz do smażenia

placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 szkl mąki
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta majeranku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać mieszając. Mleko, śmietanę i mąkę wymieszać. Kiedy grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty.

Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.

Podać placki z sosem i pomidorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...