Na sos
500 g ugotowanych maślaków
1 szkl mleka
1 szkl śmietany
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta majeranku
tłuszcz do smażenia
placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 szkl mąki
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta majeranku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać mieszając. Mleko, śmietanę i mąkę wymieszać. Kiedy grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty.
Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.
Podać placki z sosem i pomidorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.