1 szkl mąki
1 jajko
sól
woda
400 g dyni
1 litr mleka
Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, dolać mleko i zagotować, w tym czasie zagnieść ciasto z mąki jajka soli i odrobiny wody. Rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki. Wrzucić na gotujące się mleko. Zagotować, zdjąć z ognia, posolić.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzupa mleczna - smak dzieciństwa !
OdpowiedzUsuńJa z domu rodzinnego pamiętam smak zacierek na mleku z dynią :)
OdpowiedzUsuńzacierki też robiłam niedawno :)
UsuńNie przepadam za zupami mlecznymi ale ta wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńnajlepsza zupa mleczna, była w moim domu od kiedy pamiętam i jest do dziś
OdpowiedzUsuń