Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 września 2015

Zupa mleczna - kluski z dynią



1 szkl mąki
1 jajko
sól
woda
400 g dyni
1 litr mleka

Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, dolać mleko i zagotować, w tym czasie zagnieść ciasto z mąki jajka soli i odrobiny wody. Rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki. Wrzucić na gotujące się mleko. Zagotować, zdjąć z ognia, posolić.



Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

6 komentarzy:

  1. zupa mleczna - smak dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z domu rodzinnego pamiętam smak zacierek na mleku z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za zupami mlecznymi ale ta wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsza zupa mleczna, była w moim domu od kiedy pamiętam i jest do dziś

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...