Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 października 2015

Babka ziemniaczana


1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
1 marchewka
1 szkl mąki
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka majeranku


Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec ok 70 min w temp 200 st.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem.




Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

3 komentarze:

  1. O rany, jak ja dawni nie jadłam podobnej babki. Moja mama piekła na blaszce. A Ty, widzę pieczesz w kamionkowym naczyniu. Och, jakże bym zjadła chociaż kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kamionkowych naczyniach ładniej podpieka się spód.

      Usuń
  2. Moje smaki dzieciństwa ;-)
    Uwielbiam te babkę :-)
    Pyrtunia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...