1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
1 marchewka
1 szkl mąki
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka majeranku
Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec ok 70 min w temp 200 st.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
O rany, jak ja dawni nie jadłam podobnej babki. Moja mama piekła na blaszce. A Ty, widzę pieczesz w kamionkowym naczyniu. Och, jakże bym zjadła chociaż kawałek :)
OdpowiedzUsuńW kamionkowych naczyniach ładniej podpieka się spód.
UsuńMoje smaki dzieciństwa ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te babkę :-)
Pyrtunia.blogspot.com