Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 października 2015

Cepeliny - Kartacze


1,5 kg mączystych ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
4 ząbki czosnku
majeranek
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
sól



Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie
Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy.
Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut.
Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną.




Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

3 komentarze:

  1. zabieram sie do nich od daaaaawna ;)) ale dziś chyba nadszedł czas aby wreszcie kartaczowy plan zrealizować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też sie długo zabierałam aż w koncu nadszedł czas..

      Usuń
  2. idealne na rozgrzewający i sycący obiad

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...