1,5 kg mączystych ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
4 ząbki czosnku
majeranek
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
sól
Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie
Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy.
Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut.
Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
zabieram sie do nich od daaaaawna ;)) ale dziś chyba nadszedł czas aby wreszcie kartaczowy plan zrealizować :)
OdpowiedzUsuńJa też sie długo zabierałam aż w koncu nadszedł czas..
Usuńidealne na rozgrzewający i sycący obiad
OdpowiedzUsuń