Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 października 2015

Dynia makaronowa zapiekana

1 dynia makaronowa
250 g mięsa mielonego
1 cebula
pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g
pół puszki groszku ok 5 łyżek
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
150 g sera żółtego
tłuszcz do smażenia

Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić i widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano i zapiec, ok 45 min w temp 180 st.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...