Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 października 2015

Keczup z pomidorów i cukinii



3 kg pomidorów
3 kg cukinii
2-3 papryki
6 cebul
4-5 ząbków czosnku
1 papryczka chili
1/3 szkl soli
3 szkl cukru
pieprz
200 ml octu
2 łyżeczki czubricy czerwonej
bazylia
oregano
lubczyk
w razie potrzeby pieprz cayenne lub chili

Pomidory obrać ze skórki (uprzednio polać wrzątkiem) Przekroić na połówki lub ćwiartki.
Paprykę pokroić na kawałki, cukinie obrać i zetrzeć na tarce, gniazda nasienne usunąć, cebulę i czosnek lekko posiekać, wszystko gotować pod przykryciem ok 40 min.
Zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy i gotować bez przykrycia aż keczup odparuje i będzie miał dostatecznie dobrą gęstość. Przelać do słoiczków, pasteryzować ok 15 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...