3 kg pomidorów
3 kg cukinii
2-3 papryki
6 cebul
4-5 ząbków czosnku
1 papryczka chili
1/3 szkl soli
3 szkl cukru
pieprz
200 ml octu
2 łyżeczki czubricy czerwonej
bazylia
oregano
lubczyk
w razie potrzeby pieprz cayenne lub chili
Pomidory obrać ze skórki (uprzednio polać wrzątkiem) Przekroić na połówki lub ćwiartki.
Paprykę pokroić na kawałki, cukinie obrać i zetrzeć na tarce, gniazda nasienne usunąć, cebulę i czosnek lekko posiekać, wszystko gotować pod przykryciem ok 40 min.
Zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy i gotować bez przykrycia aż keczup odparuje i będzie miał dostatecznie dobrą gęstość. Przelać do słoiczków, pasteryzować ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.