1 mała dynia hokkaido ok 500-600 g
sól
pieprz
olej
imbir 1 łyżeczka
200 g śmietany 22%
125g Ricotty
papryka słodka
kilka kaparów
2-3 kawałki suszonego pomidora z oliwy
1 łyżka oliwy
natka pietruszki i koperek
Dynię hokkaido przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować całe kawałki olejem, posolić i popieprzyć do smaku. Piec w piekarniku ok 25 min w 180 st.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka blendera, dodać śmietanę, ricottę i przyprawy, Imbiru ok 1 łyżeczkę, resztę przypraw do smaku dodawać stopniowo. Sos powinien być lekko ostry.
Makaron ugotować, na dużej patelni podgrzewać porcje sosu, dodać makaron i po podgrzaniu danie jest gotowe.
Posypać natką pietruszki lub koperkiem
Kolor powala na kolana. Dynia daje te możliwości, że można z nią poszaleć. Oj, poszalałaś. Taki sos... pycha :)
OdpowiedzUsuń