Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 października 2015

Sos z dyni hokkaido i ricotty z makaronem penne


1 mała dynia hokkaido ok 500-600 g
sól
pieprz
olej
imbir 1 łyżeczka
200 g śmietany 22%
125g  Ricotty
papryka słodka
kilka kaparów
2-3 kawałki suszonego pomidora z oliwy
1 łyżka oliwy
natka pietruszki i koperek


Dynię hokkaido przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować całe kawałki olejem, posolić i popieprzyć do smaku. Piec w piekarniku ok 25 min w 180 st.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka blendera, dodać śmietanę, ricottę i przyprawy, Imbiru ok 1 łyżeczkę, resztę przypraw do smaku dodawać stopniowo. Sos powinien być lekko ostry.

Makaron ugotować, na dużej patelni podgrzewać porcje sosu, dodać makaron i po podgrzaniu danie jest gotowe.
Posypać natką pietruszki lub koperkiem




1 komentarz:

  1. Kolor powala na kolana. Dynia daje te możliwości, że można z nią poszaleć. Oj, poszalałaś. Taki sos... pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...