1 mała dynia hokkaido
1 marchewka
1 cebula
3-4 ziemniaki
1,5 l rosołu
imbir
cukier
sól
pieprz
majeranek
śmietana
burak ćwikłowy
chleb lub bułka na grzanki
Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min.
Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, dynię oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku.
Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.