Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 listopada 2015

Łężnie ziemniaczane z kapustą






nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
sól pieprz
cebula
4-5 łyżek oliwy
1 jajko

Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać 1 jako i wymieszać

ciasto:
ugotowane ziemniaki i mąka
w proporcji
3 części ziemniaków
1 cześć mąki
1-2 jajka
sól

z podanych składników zagnieść ciasto takie jak na kopytka
można wałkować dość grubo ok 1 cm ale ja tego nie robię
zawsze robię z ciasta gruby wałek tnę na równe kawałeczki
rozpłaszczam w rekach i nadziewam formując dość duże pierogi

smażyć pierogi na dość głębokim tłuszczu ok 1.5 cm od dna
na wolnym ogniu aż do ładnego zrumienienia

podawać z sosem pomidorowym i sałatką lub surówką







1 komentarz:

  1. Pyszota :) ...witam ! Podziwiam i na pewno zrobię. Dziękuję za taki wspaniały i smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...