nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
sól pieprz
cebula
4-5 łyżek oliwy
1 jajko
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać 1 jako i wymieszać
ciasto:
ugotowane ziemniaki i mąka
w proporcji
3 części ziemniaków
1 cześć mąki
1-2 jajka
sól
z podanych składników zagnieść ciasto takie jak na kopytka
można wałkować dość grubo ok 1 cm ale ja tego nie robię
zawsze robię z ciasta gruby wałek tnę na równe kawałeczki
rozpłaszczam w rekach i nadziewam formując dość duże pierogi
smażyć pierogi na dość głębokim tłuszczu ok 1.5 cm od dna
na wolnym ogniu aż do ładnego zrumienienia
podawać z sosem pomidorowym i sałatką lub surówką
Pyszota :) ...witam ! Podziwiam i na pewno zrobię. Dziękuję za taki wspaniały i smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuń