500 g fasoli
2 szklanki śmietany
2-3 marchewki
100 g masła
1 l mleka
garść natki pietruszki
kminek
sól
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno.
Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę.
Dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.
Taką fasolę podawać z mięsem lub kotletami.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Opublikowany w
Nie jadłam tak przygotowanej fasoli. Takie gotowanie w mleku z dodatkiem przypraw pewnie smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńTen przepis znalazłam w książce z kuchnią kresową.. i powiem szczerze zaskoczona jestem jej smakiem.
UsuńAni się obejrzałam a domownicy wyjedli resztę na zimno prosto z garnka :) pyszna.