Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 listopada 2015

Gałuszki


8-10 ziemniaków
0,5 szklanki posiekanych pestek dyni
3 łyżki mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
20 dag resztek wędlin
pieczonego mięsa lub drobiu
po 1 łyżce masła i oleju
sól
pieprz.

 Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane masłem, z dodatkiem surówek.

Trochę mi sie spłaszczyły, moze miałam za duże ziemniaki? może mąki za mało? przepis pewnie jeszcze powtórzę i wprowadzę wtedy poprawki . 


Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...