Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 listopada 2015

Kapuśniaczki

ciasto:
500 g mąki
1 szkl mleka
30 g drożdży
50 g oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli

nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 marchewka
garść grzybów suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz ziołowy staropolski
3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko

Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar, grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.
Kapuśniaczki robimy jak pierożki , kładziemy zlepieniem w dół,
Kapuśniaczki  ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem
i nakłuć wykałaczką. Pieczemy ok 20 min w temp 175 st .. aż do ładnego przyrumienienia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...