1 królik ok 1 kg
2 marchewki
1 por
1 pietruszka
2 cebule
pół szklanki jasnego wina wytrawnego
rozmaryn
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
3-4 ząbki czosnku
szczypta szafranu
200 ml śmietany
Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Do tak przygotowanej włoszczyzny włożyć królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować.
Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.