Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 listopada 2015

Likier kawowy


100-110 ziaren kawy
500 ml wódki czystej
1 szkl cukru
1 filiżanka espresso
400 ml mleka zagęszczanego niesłodzonego

Do słoika wsypać ziarna kawy i cukier, zalać wódką, odstawić na tydzień. Od czasu do czasu mieszać.
Po tygodniu dodać espresso i mleko. Wymieszać i odstawić na kolejne 3 dni.
Po tym czasie zlać do butelek. Po ok tygodniu juz można pić.




12 komentarzy:

  1. ale bym się napiła takiego likieru.. uwielbiam kawowe likiery! :) A te szklaneczki.. CUDNE :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam z kukulek,aktualnie dellektuje sie nim ale juz sie zabieram za Twoj uwielbiam wsz. co z kawa!,pozdarawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piłam z kukułek , pyszny , ale jeszcze nie robiłam , teraz nastawiam sie na orzechowy na święta :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Zrobiłam likier kawowy ale inaczej. Mój ma też inny kolor. Chętnie spróbowałabym Twojego likieru :) Na zimę kieliszek takiego rozgrzewającego likieru potrafi zdziałać cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda smacznie, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomocy... nigdzie nie mogę dostac mleka niesłodzonego w puszcze moze byc w kartoniku niebieskim niesłodzone takie jak to kawy ?
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak .. chodzi o to mleko niebieskie w kartoniku, chyba nie produkują już tego w puszkach.

      Usuń
  6. Czy zamiast cukru może być ksylitol, żeby było mniej kalorycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem, nie używam zamienników.. co to wszyscy z tym ksylitolem?

      Usuń
  7. Czy chodzi o 100 ziaren czy może o 100 gram ziaren kawy?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...