100-110 ziaren kawy
500 ml wódki czystej
1 szkl cukru
1 filiżanka espresso
400 ml mleka zagęszczanego niesłodzonego
Do słoika wsypać ziarna kawy i cukier, zalać wódką, odstawić na tydzień. Od czasu do czasu mieszać.
Po tygodniu dodać espresso i mleko. Wymieszać i odstawić na kolejne 3 dni.
Po tym czasie zlać do butelek. Po ok tygodniu juz można pić.
ale bym się napiła takiego likieru.. uwielbiam kawowe likiery! :) A te szklaneczki.. CUDNE :)
OdpowiedzUsuńOj taki domowy to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńPolecam z kukulek,aktualnie dellektuje sie nim ale juz sie zabieram za Twoj uwielbiam wsz. co z kawa!,pozdarawiam
OdpowiedzUsuńPiłam z kukułek , pyszny , ale jeszcze nie robiłam , teraz nastawiam sie na orzechowy na święta :)
UsuńPysznie wygląda. Zrobiłam likier kawowy ale inaczej. Mój ma też inny kolor. Chętnie spróbowałabym Twojego likieru :) Na zimę kieliszek takiego rozgrzewającego likieru potrafi zdziałać cuda :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smacznie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPomocy... nigdzie nie mogę dostac mleka niesłodzonego w puszcze moze byc w kartoniku niebieskim niesłodzone takie jak to kawy ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
Tak .. chodzi o to mleko niebieskie w kartoniku, chyba nie produkują już tego w puszkach.
UsuńCzy zamiast cukru może być ksylitol, żeby było mniej kalorycznie?
OdpowiedzUsuńniestety nie wiem, nie używam zamienników.. co to wszyscy z tym ksylitolem?
UsuńCzy chodzi o 100 ziaren czy może o 100 gram ziaren kawy?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam 100 ziaren
Usuń