300 g orzechów włoskich łuskanych
oliwa - można dodać olej orzechowy
sól
Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zemleć w maszynce do mięsa.
dodać 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i dobrze zmiksować przy pomocy blendera.
Przełożyć do słoiczków
Uwagi: Następnym razem użyję makutry i spróbuję tradycyjnie utrzeć to masełko.
Mniam! Domowe <3 Muszę je wypróbować, mam tonu orzechów, które spadły z drzewa :D
OdpowiedzUsuńJednak mam jedno pytanko, czy masło nie jest gorzkawe, lub nie ciąży na żołądku ?
Jest odrobinke gożkawe ale to nazwałabym tylko nutką. Z żołądkiem nie mam problemów wiec u mnie spokojnie daje sie jeść. Ale mam zamiar częściowo przeznaczyć je na jakieś wypieki wytrawne.
OdpowiedzUsuń