3 udka
2 kromki chleba
1 jajko
3 łyżki mąki jaglanej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżka kaparów
1 mała cebulka
garść natki pietruszki
sos pieczeniowy
1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni
szczypta suszonych grzybów
sól
pieprz
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką.
Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić.
Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła.
Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając.
Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem.
Danie podawać z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.