Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 listopada 2015

Schab z piekarnika z czosnkiem i ziemniakami


600 g schabu
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta hyzopu
oliwa
majeranek
2 listki laurowe
ziemniaki

Schab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć czosnek pokrojony na plasterki. Skropić schab oliwą, obsypać ziołami i przyprawami. Na wierzchu położyć listki laurowe (można je połamać)
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać, i osączyć na sicie. Skropić oliwą i dodać pieprz, sól i majeranek.
Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso i ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...