Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą


1 kg ziemniaków ugotowanych
3 pełne łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu
sól

nadzienie;
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
szczypta kminku
sól
pieprz
kilka pokruszonych grzybków
olej nierafinowany ciemny


Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem.

Z ziemniaków mąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę.
Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną.
Piec ok 1 godzinę w temp 180 st.
Podawać ze śmietaną.



Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/


Opublikowany w

Komentarze

  1. takiego dania jeszcze nie widziałam ale chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jaki niecodzienny placek; przyznam, że pierwszy raz się z takim spotykam - wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis znalazłam w książce z przepisami kresowymi .. nie jest ona taka jak bym chciała (oznacza to ze jest zbyt unowocześniona do naszych czasów) ale niektóre przepisy są całkiem ciekawe.

      Usuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.