Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 listopada 2015

Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą


1 kg ziemniaków ugotowanych
3 pełne łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu
sól

nadzienie;
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
szczypta kminku
sól
pieprz
kilka pokruszonych grzybków
olej nierafinowany ciemny


Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem.

Z ziemniaków mąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę.
Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną.
Piec ok 1 godzinę w temp 180 st.
Podawać ze śmietaną.



Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/


Opublikowany w

3 komentarze:

  1. takiego dania jeszcze nie widziałam ale chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jaki niecodzienny placek; przyznam, że pierwszy raz się z takim spotykam - wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis znalazłam w książce z przepisami kresowymi .. nie jest ona taka jak bym chciała (oznacza to ze jest zbyt unowocześniona do naszych czasów) ale niektóre przepisy są całkiem ciekawe.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...