Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 grudnia 2015

Kulebiak z karpiem


Ciasto
500 g mąki
1 szkl mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
50 g masła

nadzienie
1 karp ok 1,5 kg
sól
pieprz
pieprz ziołowy
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
szczypta mięty
szczypta majeranku
szczypta oregano
1 łyżka kaparów


Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku).
Ostrym i wąskim nożem odfiletować karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa.
Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę.

Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać.
Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść.
Odłożyć do wyrośnięcia.

Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować na kwadrat.
Wyłożyć masę rybną uformować na kształt ryby i przykryć ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić bok i podwinąć pod spód.
Z reszty ciasta wyciąć płetwy i łuski, posmarować kulebiak białkiem, obłożyć kulebiak łuskami i płetwami tak by wyglądał jak ryba,
odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st.
Posmarować kulebiak białkiem i wstawić do piekarnika na ok 50 min, w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 by łuski ryby nie przypaliły się zbyt mocno.




1 komentarz:

  1. Bardzo pomysłowe danie. Wygląda zjawiskowo pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...