Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 grudnia 2015

Uszka z grzybami w drożdżowym cieście


nadzienie;
1 litr suszonych grzybów
1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju nierafinowanego

ciasto;
500 g mąki
1 jajko
1 szkl wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
10 g drożdży
olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju i przyrumienić, dodać grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać bułkę tartą, wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko, wodę wymieszać z cukrem i drożdżami dodać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka.
Smażyć w głębokim oleju.





2 komentarze:

  1. Witam. Mam pytanie jakie te drożdże czy te suche czy te z których najpierw robimy rozczyn a później dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże , zwykłe drożdże rozpuszczone tak jak napisałam w przepisie .. gdyby to były drożdże suche (instant) to napisałabym to.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...