nadzienie;
1 litr suszonych grzybów
1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju nierafinowanego
ciasto;
500 g mąki
1 jajko
1 szkl wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
10 g drożdży
olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju i przyrumienić, dodać grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać bułkę tartą, wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko, wodę wymieszać z cukrem i drożdżami dodać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka.
Smażyć w głębokim oleju.
Witam. Mam pytanie jakie te drożdże czy te suche czy te z których najpierw robimy rozczyn a później dodajemy?
OdpowiedzUsuńDrożdże , zwykłe drożdże rozpuszczone tak jak napisałam w przepisie .. gdyby to były drożdże suche (instant) to napisałabym to.
Usuń