3 podudzia indycze
3 łyżki miodu
3/4 szkl wina
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta chili
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta curry
szczypta hyzopu
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka śmietany 22%
Podudzia umyć. W garnku wymieszać wino, miód i przyprawy, włożyć podudzia i obrócić kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić na ogień, dodać pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej.
Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.