Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 stycznia 2016

Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim


3-4 plastry karczku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
szczypta hyzopu
szczypta mięty
majeranek
tłuszcz do smażenia
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 marchewka
1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek
listek laurowy
ziele angielskie

na zasmażkę;
łyżka smalcu
łyżka mąki

Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny.
Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby
Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego.
Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało.
Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st .
Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia.
Podawać z ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...