Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 stycznia 2016

Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy


500 g ugotowanych ziemniaków
400 ml  wody z gotowania ziemniaków
250g ugotowanej kaszy gryczanej
pół szkl kaszy gryczanej suchej
3 jajka
1 op Ricotty
150 ml śmietany 12%
sól
pieprz

Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić.
Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem.
Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st.
Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę.
Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną.
Można też polać skwarkami .

W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...