Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 lutego 2016

Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane


na gulasz;
500 g ryby w tuszce np Nototenia
300 g boczniaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
tłuszcz do smażenia
3 pomidory bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
szczypta tymianku
szczypta oregano

na bliny
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
1 szkl tłustego mleka
1 szkl wody
3 jajka
15 g drożdży
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

gulasz; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze.
Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać wodą i dusić do miękkości, Dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu.

przygotować bliny; Wodę z mlekiem wymieszać, dodać sól i cukier oraz drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem słoniny.

Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...