ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham Młynomag
1 jajko
sól
1 łyżeczka cukru
125 g masła
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie
400 g fasolki szparagowej lub fasolnika chińskiego
150 g bundzu
2 małe wędzone oscypki
pół szkl mleka
1 jajko
sól
pieprz
szczypta majeranku
szczypta bazylii
Fasolkę ugotować na półmiękko.
Z podanych wyżej składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min.
Do kubka blendera wlać mleko, dodać pokruszony bundz i jednego oscypka, wbić jajko, posolić popieprzyć i zmiksować na jednolitą masę.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć fasolkę, zalać masą serową i posypać startym na tarce ostatnim małym oscypkiem wędzonym. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w temp 180 st.
Podawać z sosem pomidorowym lub pomidorami.
pięknie wygląda ta tarta,
OdpowiedzUsuńTakie najbardziej lubię! Pięknie wygląda - świetny pomysł z takim ułożeniem fasolki :)
OdpowiedzUsuń