Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 kwietnia 2016

Filet z kaczki z kluskami śląskimi


2 filety z piersi kaczki
oliwa
pieprz
majeranek
kolendra

kluski śląskie
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól


Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin.

Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę,
uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej,
Dokładamy wyjęta część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki,
 w każdej robimy wgłębienie
Gotujemy w osolonej wodzie.

Filet z kaczki kroimy na plastry pod skos, by plastry były większe , na grubość ok 1,5 cm .
Nie solimy, jedynie posypujemy pieprzem ziołowym i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. po 2 min z każdej strony , do lekkiego zrumienienia.. sprawdzamy palcem, mięso powinno być sprężyste.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...