2 filety z piersi kaczki
oliwa
pieprz
majeranek
kolendra
kluski śląskie
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin.
Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę,
uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej,
Dokładamy wyjęta część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki,
w każdej robimy wgłębienie
Gotujemy w osolonej wodzie.
Filet z kaczki kroimy na plastry pod skos, by plastry były większe , na grubość ok 1,5 cm .
Nie solimy, jedynie posypujemy pieprzem ziołowym i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. po 2 min z każdej strony , do lekkiego zrumienienia.. sprawdzamy palcem, mięso powinno być sprężyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.