Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 kwietnia 2016

Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim




1 kaczka 1600-1800 g
4 jabłka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
hyzop
majeranek
kolendra
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego

Kaczkę myjemy i oczyszczamy, zioła mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Całą kaczkę nacieramy marynatą, wewnątrz również.
3 jabłka kroimy na ćwiartki, wpychany do kaczki i spinamy otwór wykałaczką.
Układamy kaczkę w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ok pół szkl, wody.
Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy 220 st. po 15 min pieczenia ,  zmniejszamy temp do 200 st i pieczemy kaczkę jeszcze ok godzinę. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i lekko pozwalamy jej się przyrumienić.
Ziemniaczki można upiec do kaczki w osobnym naczyniu.


Opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...