1 kaczka 1600-1800 g
4 jabłka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
hyzop
majeranek
kolendra
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Kaczkę myjemy i oczyszczamy, zioła mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Całą kaczkę nacieramy marynatą, wewnątrz również.
3 jabłka kroimy na ćwiartki, wpychany do kaczki i spinamy otwór wykałaczką.
Układamy kaczkę w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ok pół szkl, wody.
Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy 220 st. po 15 min pieczenia , zmniejszamy temp do 200 st i pieczemy kaczkę jeszcze ok godzinę. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i lekko pozwalamy jej się przyrumienić.
Ziemniaczki można upiec do kaczki w osobnym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.