spód
200 g herbatników
200 g masła
warstwa malinowa;
250 g przetartych malin bez ziarenek
250 ml wrzątku
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
warstwa biała
1 op serka Mascarpone
1 cytryna
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
pół szkl wrzątku
posypka Delecta
posypka o smaku mango
posypka czekoladowa
Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz.
Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm.
Warstwa malinowa: wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier i maliny, wystudzoną galaretkę wylewamy na wyklejony spód. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Warstwa biała; serek mascarpone wykładamy do kubka blendera, żelatynę rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową.,
Dekorujemy posypkami Delecty.
To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu.
Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów. Do tego pyszne posypki Delecty i ciasto wygląda pięknie.
Dedykuję je moje rodzinie ponieważ mam urodziny i należy się osłodzić tą sytuację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.