op makaronu "wielkie świderki"
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
szczypta majeranku
szczypta hyzopu
szczypta cynamonu
szczypta przyprawy bryani massala
na sos
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz oregano
bazylia
Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki.
otaczamy lekko w tartej bułce i obsmażamy z każdej strony.
W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos gotujemy ok 10 min.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego ;)
Super obiadek, świetne pulpeciki.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń