na ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 jajko
nadzienie
1 kg bobu
200 g bundzu góralskiego słodkiego
50 g słoniny wędzonej lub boczku
1 cebula
sól
pieprz ziołowy staropolski
pieprz czarny
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach.
Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy .
Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką.
Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką.
O raju,jakbym takie pierożki zjadła:)
OdpowiedzUsuń