Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 lipca 2016

Bób i góralski bundz w pierogach



na ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 jajko

nadzienie
1 kg bobu
200 g bundzu góralskiego słodkiego
50 g słoniny wędzonej lub boczku
1 cebula
sól
pieprz ziołowy staropolski
pieprz czarny

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach.
Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy .
Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką.

Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką.







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...