1 kg żeberek
3 łyżki jarzębiny do mięs
200 ml wina Monte Santi
2 marchewki
1 por
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta oregano
szczypta lubczyku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego
pieprz czarny
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Oliwę , ocet balsamiczny mieszamy z przyprawami i miodem , namaczamy w tym żeberka, odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
Zamarynowane żeberka podsmażamy w patelni juz bez użycia tłuszczu, dodajemy marchewkę, por, posiekany czosnek i jarzębinę, podlewamy winem i wodą . Dusimy ok godzinę, od czasu do czasu uzupełniamy płyny. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, mięso wyjmujemy i szybko zagęszczamy sos.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i fasolką.
Do obiadu podajemy lampkę wina Monte Santi, które uzupełni smak naszego pysznego obiadu.
Monte Santi bawi subtelną nutą smaku
Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu.
To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi
zbliża, ociepla atmosferę, dodaje kobiecym spotkaniom uśmiechu i
radości. Monte Santi bawi subtelną nutą smaku
Monte Santi może również towarzyszyć nam przy pysznym obiedzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.