Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 sierpnia 2016

Czekoladowe pierożki z jeżynami


400 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
1 jajko 
300 ml wrzątku

nadzienie;
300 ml jeżyn leśnych
200 g serka typu włoskiego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko

Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką. 

Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców. 

Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia. 
Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. 





1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...