2 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
1 jajko
300 ml wrzątku
nadzienie;
300 ml jeżyn leśnych
200 g serka typu włoskiego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką.
Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców.
Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.
Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami.
pycha, właśnie mam smaka na coś takiego
OdpowiedzUsuń