1 dynia makaronowa
300 g mięsa mielonego
150 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz
szczypta cynamonu
oregano
bazylia
pieprz ziołowy
1 szkl kaszy jaglanej
śmietana lub jogurt.
Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy.
Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem.
Zapiekamy ok 30-35 min
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem.
Do porcji dyni podajemy kaszę z kleksem śmietany.
Fajny pomysł Reniu:) dyni jeszcze nie zapiekałam :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba nadrobić, bo pieczona dynia jest wspaniała! Pysznie pachnie, zapach rozchodzi się po całej kuchni! ;)
UsuńDynia makaronowa:) Jeszcze nie mialem okazji sprawdzić
OdpowiedzUsuńRównież nie sprawdziłem tego:)
OdpowiedzUsuń