Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 sierpnia 2016

Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany


1 dynia makaronowa
300 g mięsa mielonego
150 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz
szczypta cynamonu
oregano
bazylia
pieprz ziołowy

1 szkl kaszy jaglanej
śmietana lub jogurt.

Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy.
Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem.
Zapiekamy ok 30-35 min

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem.
Do porcji dyni podajemy kaszę z kleksem śmietany.




4 komentarze:

  1. Fajny pomysł Reniu:) dyni jeszcze nie zapiekałam :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba nadrobić, bo pieczona dynia jest wspaniała! Pysznie pachnie, zapach rozchodzi się po całej kuchni! ;)

      Usuń
  2. Dynia makaronowa:) Jeszcze nie mialem okazji sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  3. Również nie sprawdziłem tego:)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...