Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 sierpnia 2016

Pierogi z bobem i boczkiem


500 g mąki
1 jajko
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
400 ml wrzątku

nadzienie;
1 kg bobu
400 g boczku wędzonego
sól
pieprz garść natki pietruszki

Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
300 g boczku kroimy i przysmażamy z cebulą.
Bób razem z boczkiem przepuszczamy przez maszynkę na dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Mąkę mieszamy z oliwą i solą, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką , po przestudzeniu wybijamy jajko i zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.
Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy z przysmażonym boczkiem z cebulką.,,



1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...