500 g mąki
1 jajko
1 cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
400 ml wrzątku
nadzienie;
1 kg bobu
400 g boczku wędzonego
sól
pieprz garść natki pietruszki
Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
300 g boczku kroimy i przysmażamy z cebulą.
Bób razem z boczkiem przepuszczamy przez maszynkę na dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Mąkę mieszamy z oliwą i solą, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką , po przestudzeniu wybijamy jajko i zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.
Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy z przysmażonym boczkiem z cebulką.,,
O takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń