Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 sierpnia 2016

Syrop sosnowy z młodych pędów i nalewka



2 kg młodych pędów sosny zbieranych w maju
2 kg cukru
100 ml spirytusu


Pędy wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem, zawiązujemy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy. Po 4 tyg zlewamy syrop , dodajemy spirytus i rozlewamy do buteleczek.


Używamy od kaszlu.
























Pędy zalewamy wódką lub spirytusem i po 2 miesiącach mamy wyśmienitą nalewkę sosnową. 








1 komentarz:

  1. Jak robiłem syrop sosnowy (ale bez spirytusu), to znajomy stwierdził że w dzieciństwie dosyć się tego napił i już więcej nie weźmie do ust. Muszę mu podrzucić te przepisy na odczarowanie syropu, bo myślę że do tego ze spirytusem, a tym bardziej nalewki to będzie pierwszy ;-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...